Forest Shuffle

Spelgegevens

Naam spelForest Shuffle
SpelbedenkerKosch
VormgevingToni Liobet Judit Piella
UitgeverLookout Games
Uitgever NederlandAsmodee
Jaar van uitgave2023
aantal spelers 2-5leeftijd 10+
prijs 27tijdsduur 40-60 minuten
soort spel Draften, Kaartspel, Set collectie, Multi-Use Cardsspelregels Spelregels Engels
gewonnen prijzen 2024 De Nederlandse Spellenprijs – Kenners: genomineerd
gewonnen prijzen 2024 Deutsche Spielepreis: winnaar

Inleiding

Forest Shuffle was een van de nieuwe uitgaven tijdens Spiel 2023. Een kaartspel in een relatief kleine doos, met een afbeelding van een druk bos met een hoop verschillende dieren en planten. Op de achterzijde van staat: “eenvoudig te leren, mooi geïllustreerd en multifunctionele kaarten”. Het op verschillende manier gebruiken van kaarten, vind ik altijd een leuk mechanische, dus eens kijken hoe het speelt.

De eerste indruk

Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind dat ze waar maken wat ze zeggen. De kaarten zien er goed uit, mooie (getekende) afbeeldingen. In de doos vind je 158 kaarten, 14 !! referentiekaarten, een spelbord en een scoreblokje.

De voorbereiding

Stap 1. Je legt het spel bord op tafel (dit is voor de markt, dus daar doe je verder nu niets mee).

Stap 2. Het aanbrengen van de spel-timer. Er zijn namelijk 3 winter kaarten in het spel. Deze neem je apart en je verdeelt de andere kaarten in drie stapels. Je schudt 2 winter kaarten door een van de driestappels. Leg de derde winter kaart op deze stapel en de twee andere stapels daar weer bovenop. Geef daarna iedere spelers 6 kaarten en het spel kan beginnen.

Spelverloop

De basis van het spel is super eenvoudig.
1) Je pakt 2 kaarten van de stapel of van de open markt (zodra daar kaarten liggen).
2) Je speelt een kaart en checkt de markt a. Zodra er namelijk meer dan 10 kaarten op de markt liggen, wordt de gehele markt afgelegd. Dit doe je net zolang totdat je de 3de winterkaart gevonden hebt en dan tel je punten… klaar.

Tja.. eigenlijk is wat ze zeggen op de doos over het snel kunnen leren van het spel dus ook waar! Maar… HET onderdeel van dit spel, zijn de multifunctionele kaarten. De kaarten zijn er namelijk, naast de winterkaarten, in twee types. Enerzijds zijn het kaarten met een boom en anderzijds zijn het kaarten met twee dieren (of planten) erop. Dit hebben ze gedaan door de kaart in twee delen te verdelen. Of horizontaal of verticaal.

Kortom: of er staat links een dier/plant en rechts een ander dier/plant of boven en onder. Om een kaart te spelen, moet je de volgende zaken doen: Een boom kaart kun je eigenlijk altijd spelen. Die leg je “vrij” op tafel. Dieren/planten kun je alleen aansluiten op een reeds neergelegde boom. Die schuif je voor de helft onder de boom, zodat je alleen het dier of de plant ziet waarvoor jij de kaart wil gebruiken en natuurlijk mag dat niet zomaar! Daar moet je namelijk voor betalen. Op iedere kaart staat links boven een getal en dat is het aantal kaarten dat je moet inleveren op de open markt om de kaart te betalen. De kaarten waarmee jij betaalt komen dus beschikbaar als markt-kaarten voor je tegenstanders. Dit geeft een hele leuke spanning: ik zou deze kaart willen spelen, maar.. eigenlijk wil ik hem niet betalen met de andere kaarten die ik heb en eigenlijk wil ik de kaarten waarmee ik betaal ook niet aan de tegenspeler geven. Keuzes!!!
Je scoort punten in het spel door combinaties te maken die op de kaart staan afgedrukt. Denk hierbij aan: 0 punten voor 1 vlinder, 3 voor 2. Of 4 punten voor iedere zelfde boom. Of een van de andere manieren waarop je punten kunt scoren met combinaties, want er zijn er veel.

Tips en opmerkingen

Let goed op met de combinaties. De kracht van de combinaties is behoorlijk verschillend. Dit is overigens ook een van de gehoorde kritieken op het spel: sommige combinaties zijn echte game-winners. Let ook goed op waarmee je betaald, het komt bij ons regelmatig voor dat je een kaart zou willen bewaren maar in een volgende ronde per ongeluk gebruikt om mee te betalen en hem dan ineens kwijt bent. Tot slot: gebruik het feit dat de markt afgelegd wordt als er 10 kaarten op liggen. Als je niet wilt dat de tegenstander je kaarten krijgt, zorg dan dat je betaalt op het moment dat je 10 kunt bereiken en al de kaarten worden afgelegd, voordat hij/zij ervan kan profiteren.

Oordeel recensent

Forest Shuffle is zeker een leuk spel. Ik kan me wel voorstellen dat je moet oppassen met wie je het speelt. Er zijn zoveel mogelijkheden om te scoren dat mensen die alles graag doorrekenen wel eens heel lang bezig zouden kunnen zijn. Het spel ziet er prima uit, is snel op tafel te leggen en het biedt echt wel meer dan zomaar een kaartspelletje.

Wat ik persoonlijk raar vind aan het spel is het bord. Dit is echt alleen maar om de kaarten die betaald zijn op neer te leggen. Nu zou ik dan ook heel handig hebben gevonden wanneer er 10 vakjes op zouden staan en je dus snel zou kunnen zien of je de 10 bereikt had om ze vervolgens af te leggen. Maar je raad het al, er staan geen vakjes op, dus ik vind het een behoorlijk nutteloze toevoeging. Op deze manier hadden ze het bord beter achterwege kunnen laten, wat zou betekenen dat het doosje nog kleiner zou kunnen zijn.
Maar goed, al met al zeker aanrader!

Foto’s: Boardgamegeek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.