Santa’s Workshop

Spelgegevens

Naam spelSanta’s Workshop (second edition)
SpelbedenkerKeith Ferguson
VormgevingAndrew Bosley, Jacqui Davis, Matt Paquette & Co.
UitgeverElf Creek Games
Jaar van uitgave2023
aantal spelers 2-4leeftijd 10+
prijs 40tijdsduur 30-60 minuten
soort spel worker placementspelregels Spelregels Engels

Inleiding

Het is de drukste tijd van het jaar in de werkplaats van de Kerstman, en jij bent een van de elfjes die helpt om alles op tijd af te krijgen voor Kerstavond.
De speelgoedlijst is lang en de tijd is kort, dus het is een race tegen de klok om zoveel mogelijk cadeautjes in elkaar te zetten.
De rendieren moeten verzorgd worden en de kerstboom moet versierd.

Zal jouw speelgoed als eerste klaar zijn voor de slee van de Kerstman, of loop je achter de feiten aan?
In Santa’s Workshop is het aan jou om te laten zien wie de beste elf is! Laat de feestelijke strijd beginnen en breng vreugde naar kinderen over de hele wereld!

De eerste indruk

De opdruk van de titel op de doos is erg mooi: goudkleurige, glimmende letters op een nachtblauwe achtergrond.
Het materiaal in de doos ziet er mooi en verzorgd uit. De elvenpoppetjes van hout hadden wel iets meer onderscheidend mogen zijn.

In de doos zitten twee versies van het spel. Een familieversie voor kinderen vanaf 6 jaar, en een gevorderde versie die voor 10 jaar en ouder is.

De voorbereiding

Je legt het bord op de versie die je wil spelen (familie of gevorderd). Ik ga hier even uit van de gevorderde versie.

Elke speler krijgt een trio elfen, wat kerstornamenten, twee brieven met cadeauwensen, twee kolenkarretjes, twee rendierdekens, twee mijnbouwgereedschappen en startkolen. Een spelersteen wordt op het scorespoor gezet. De rendierstal loopt vol met rendieren en op de postorderafdeling regent het cadeauwensen.
De Kerstman gaat alvast klaar staan terwijl de arrenslee wordt ingeladen; het is nog slechts negen dagen tot Kerst en er moeten cadeaus rondgevlogen worden. Tussendoor controleert hij of de elfen goed hun best doen (tussentijdse toejuichingen/punten).

Spelverloop

Om beurten mogen de spelers een elf ergens heen sturen. De elf kan aan het werk gezet worden in de rendierstal om de rendieren te verzorgen: je kiest een rendier, haalt die uit de stal, die levert spullen op en hoe meer verschillende rendieren je aan het eind van het spel hebt, hoe meer toejuichingen je krijgt.

Of de elf gaat een grondstof verzamelen. Rendierdekens naaien, kolen schoffelen, hout of metaal bewerken of onderdelen voor assemblage regelen. Die materialen zijn nodig om de kerstcadeaus te maken.
Voor afgemaakte cadeaus krijg je toejuichingen.

Of een elf gaat nieuwe wensenlijsten lezen in de postorderafdeling.

Of de kerstboom versieren.

Of je stuurt je elf op training om meer ervaring op te doen met naaien of hout of metaal bewerken.

Voor al deze activiteiten is er echter maar beperkt plek, dus het zal niet elke beurt lukken om alles voor elkaar te krijgen.

Het spel eindigt op Kerstdag. Dan wordt er gekeken wie de meeste punten heeft en wie de ijverigste elf is geweest en wie dus het meest is toegejuicht.

Tips en opmerkingen

Het spel kent twee versies: de familieversie voor 6 jaar en ouder en de gevorderde versie voor 10 jaar en ouder.

Oordeel recensent

Santa’s Workshop is een heerlijk Kerstspel. Thematisch sterk, én goed in elkaar gestoken spelmechanismen. De beurten gaan vlot en er valt een hoop te kiezen en te overwegen. En het is ook nog feestelijk qua uiterlijk. Met elk aantal spelers speelt het prima.
Met twee spelers worden er bijvoorbeeld plekken afgedekt, zodat je de druk voelt om vooral eerst te gaan voor iets wat je echt nodig hebt. Met meer spelers mag je bijvoorbeeld in de workshops met meerdere elfen staan.
Een elf die na een andere elf grondstoffen wil verzamelen in de workshop krijgt meer grondstoffen, maar de elf die er al stond krijgt dan toejuichingen. Het is dus afwegen hoe graag je die grondstoffen wil hebben en of het je waard is om een andere speler toejuichingen te bezorgen.

De keuze van de cadeau’s is ook interessant. Ga je voor cadeau’s die je snel kunt maken maar weinig toejuichingen opleveren? Of ga je voor de grote? Maar dan is er nog de tussentijdse score: diegene die de meeste cadeau’s heeft afgeleverd krijgt de meeste toejuichingen.

De speelduur van 30-60 minuten vind ik wel wat ambitieus. Voor de familieversie zal dat misschien wel gelden, maar ik schat de gevorderde versie met vier personen toch eerder op 60-90 minuten.

Foto’s: Léan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.