Spelgegevens
Naam spel | Neom |
Spelbedenker | Paul Sottosanti |
Vormgeving | Klemens Franz, Christian Opperer |
Uitgever | Lookout Games |
Jaar van uitgave | 2018 |
1-5 | 10+ |
27 | 45 minuten |
Draften, Tegels aanleggen | Spelregels : EN: |
Inleiding
Bouw jouw futuristische stad door grondstoffen te delven en industrie, woonwijken, winkelcentra en publieke gebouwen te bouwen. Kan jij de ruwe grondstoffen omzetten in hoogwaardige producten? Of koop jij de benodigde grondstoffen liever bij de buurman? Vecht het uit in Neom!
De eerste indruk
Het spel bestaat uit 6 spelersborden ter grootte van de speldoos, 150 gebouwentegels, goederen fiches, geld fiches, een scoreblok en de spelregels. De spelregels zijn niet erg overzichtelijk opgezet, maar als je het spel 1x hebt gespeeld, is het concept snel duidelijk. Het regelboek blijft echter nodig voor de uitleg van de (vele) gebouwen die erin zitten.
De voorbereiding
Iedere speler kiest een spelersbord, neemt het bijbehorende goederenfiche, ontvangt 6 geld en kiest 3 persoonlijke speciale gebouwen. Leg de overige goederen- en geld fiches binnen handbereik en deel iedere speler 8 tegels van het eerste tijdperk. Het spel kan beginnen.
Spelverloop
Alle spelers kiezen tegelijkertijd één tegel uit hun hand om te spelen. Deze tegel kan gebouwd worden in de stad, afgelegd worden voor 5 geld óf afgelegd worden om één van je persoonlijke speciale gebouwen te plaatsen.
De speler moet aan de voorwaarden voldoen (bijvoorbeeld grondstoffen produceren of geld betalen) om de tegel te plaatsen en ontvangt de opbrengst (indien van toepassing).
Als alle spelers klaar zijn, geeft iedereen de overgebleven tegels door aan de volgende speler. Hier kiest iedereen weer één tegel uit en voert de bijbehorende actie uit. Zo wordt doorgespeeld tot iedere speler 7 tegels heeft gespeeld.
Aan het einde van het tijdperk volgt een inkomstenfase en dan start het tweede tijdperk, gevolgd door het derde tijdperk.
Daarna telt iedere speler de punten van de gebouwen, grondstoffen en geld bij elkaar op en de speler met de meeste punten, wint het spel.
In het spel zitten verschillende soorten tegels: – Grondstoffentegels produceren grondstoffen
- Industrie zorgt voor de productie van hoogwaardigere producten
- Winkelcentra leveren geld op
- Woonwijken leveren punten op
- Publieke gebouwen leveren punten, geld of andere voordelen op
Maar pas op voor de rampen!
Er zal ieder tijdperk een overstroming, brand of criminaliteitsuitbraak plaatsvinden, waardoor je gebouwen of geld kan verliezen, dus wees hierop voorbereid!
Tips en opmerkingen
In totaal heb je 21 beurten om een actie uit te voeren en dat is zo voorbij! Kies dus goed wat je gaat doen, want je kan je geen ‘zinloze’ beurt veroorloven. Ga jij inzetten op de productieketen van ruwe grondstof naar halffabricaat en luxe eindproduct? Of bouw jij snel jouw handelsroutes en koop jij die goederen goedkoop bij de buren, terwijl je inzet op het bouwen van gebouwen die overwinningspunten opleveren?
Alles is mogelijk maar de rampen die ieder tijdperk voorkomen, gooien behoorlijk roet in het eten. Zorg dus dat je altijd voldoende geld achter de hand hebt om deze ramp af te wenden of bouw een gebouw om je daartegen te beschermen. En kies je speciale gebouwen vooraf zorgvuldig, want die kunnen de richting bepalen van jouw spel.
Oordeel recensent
In dit spel is drafting en tile laying op een leuke manier gecombineerd. Doordat spelers tegelijkertijd spelen, gaat het vlot en hoef je nooit lang te wachten.
De symboliek op de tegels vind ik niet altijd even duidelijk, dus het spelregelboekje heb je geregeld nodig.
Verder is het jammer dat je nergens kan zien welke grondstoffen nodig zijn voor welke producten. Dat geeft het spel meer diepgang.
Het is ook vrij lastig om te onthouden wat aan het einde van het spel punten of minpunten oplevert.
Gelukkig zijn er fan-made spelershulpen beschikbaar, die al deze problemen oplossen.
Als je het spel eenmaal kent, speelt het snel en gemakkelijk en ben je lekker aan je stad aan het bouwen. De rampen kunnen wel behoorlijk cru zijn en voelen soms wat oneerlijk, vooral als ze vroeg in het tijdperk komen.
Wil je het gezellig houden aan tafel? Dan kan je ook besluiten om deze tegels uit het spel te halen.
Verder vind ik het leuk dat je in dit spel je grondstoffen zelf moet produceren óf kan kopen bij de buurman. Een grondstof is in dit spel dus geen betaalmiddel, maar een permanent goed. Zo kunnen jouw buren ook jouw grondstoffen kopen en ontvang je extra geld.
Extra handig dus als je iets produceert wat schaars is. Maar als niemand die grondstof produceert, kan dus ook niemand het kopen! Dit zorgt voor een leuke interactie.
Door de vele verschillende tegels (vooral bij de speciale gebouwen) zit er veel variatie in het spel en is het goed herspeelbaar.
Ik vind het spel het leukst met 4 of 5 personen, maar voor 1 of 2 spelers is een prima variant beschreven.
Ben jij klaar om mee te bouwen aan de stad van de toekomst?
Foto’s: Lookout spiele en BGG Tobi (BG_Geek)
Kleine opmerking: Neom is gelinkt naar Forest Shuffle op BGG.
Aangepast, dank je.