Rovers van de Noordzee

Spelgegevens

Naam spelRovers van de Noordzee
SpelbedenkerShem Phillips
VormgevingMihajlo Dimitrievski
UitgeverGarphill Games
Uitgever NederlandWhite Goblin games
Jaar van uitgave2015
aantal spelers 2-4leeftijd 12+
prijs 50tijdsduur 60 minuten
soort spel worker placementspelregels Spelregels Nederlands
gewonnen prijzen 2019 Nederlandse Spellenprijs Best Expert Game Winner
gewonnen prijzen 2019 Nederlandse Spellenprijs Best Expert Game Nominee
gewonnen prijzen 2019 Gouden Ludo Best Family Game Winner
gewonnen prijzen 2019 Gouden Ludo Best Family Game Nominee
gewonnen prijzen 2018 Origins Awards Best Board Game Nominee
gewonnen prijzen 2018 Mensa Select Winner
gewonnen prijzen 2017 Tric Trac Nominee
gewonnen prijzen 2017 Swiss Gamers Award Nominee
gewonnen prijzen 2017 Kennerspiel des Jahres Nominee

Inleiding

Reis naar het noorden als Viking en overval nederzettingen om goud, ijzer en vee buit te maken. Verzamel je bemanning en de juiste grondstoffen en ga op plundertocht!

De eerste indruk

Overzicht

Het spel komt in een (te) grote doos, maar het is wel mooi vormgegeven. Je krijgt een speelbord, kaarten, kartonnen tegels en fiches, houten figuren en dobbelstenen. De zwarte en grijze Vikingen zijn soms slecht van elkaar te onderscheiden. Het vee, ijzer, goud en Walkuren is van goede kwaliteit. De spelregels zijn beknopt en overzichtelijk opgezet.

De voorbereiding

Leg het speelbord klaar en vul alle plundervelden met buit. Leg alle kaarten en offertegels gedekt klaar. Iedere speler kiest een spelerskleur, zet de scorestenen op het bord en ontvangt de startvoorraad (incl. startkaarten). Zet de Vikingen op de startposities en dobbel om te bepalen wie de startspeler gaat worden.

Spelverloop

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk overwinginspunten te behalen. Dit doe je voornamelijk door buit te veroveren en offers aan de hoofdman te brengen, maar ook door de juiste bemanning in te huren, te werken aan je wapenuitrusting en Walkuren te verzamelen. Als je aan de beurt bent, voer je 2 acties uit: Eerst plááts je je Viking op het bord en voer je de bijbehorende actie uit en vervolgens néém je een andere Viking van het bord en voer je de tweede bijbehorende actie uit. Let op dat hierbij niet iedere Viking op iedere plek kan staan, dit is afhankelijk van de kleur van jouw Viking. Bij het plaatsen van je Viking kan je kiezen tussen werken in het dorp of een nederzetting overvallen. In het dorp kan je proviand of geld maken, dorpelingenkaarten trekken of spelen, bemanningsleden inhuren of je wapenuitrusting opwaarderen. Hier tref je dus alle voorbereidingen voor een overval. Als je proviand hebt ingeslagen en voldoende bemanningsleden hebt, kan je een nederzetting gaan overvallen. Hierbij ontvang je de buit die daar ligt én een aantal overwinningspunten. De hoeveelheid punten is afhankelijk van jouw aanvalskracht en die wordt bepaald door jouw bemanningsleden, wapenuitrusting en de dobbelstenen. Sommige overvallen kunnen ook Walkuren opleveren. Dit betekent dat jouw bemanning komt te overlijden, maar levert aan het einde van het spel ook weer overwinningspunten op. Het spel eindigt als er nog maar één fort met buit beschikbaar is, als de stapel offertegels leeg is of als alle Walkuren van het bord zijn gehaald. Daarna volgt de eindtelling en de speler met de meeste punten wint het spel.

Tips en opmerkingen

Je hebt gedurende het hele spel proviand en geld nodig, dus zorg dat je dat voldoende hebt. Speel dorpelingenkaarten die jou hierbij kunnen helpen of huur de juiste bemanning aan het begin van het spel in. Als je tijdens het plunderen Walkuren te pakken krijgt, kan je deze bemanning laten overlijden. Tegen het einde van het spel is het belangrijk om bemanningsleden in te huren die punten opleveren aan het einde van het spel. Het Walkurenspoor levert al snel veel punten op, dus ook al is het vervelend om bemanning te verliezen, het is het misschien wel waard! Goud is een zeldzame grondstof, dus probeer dat op een juist moment te pakken te krijgen en zet het zorgvuldig in.

Oordeel recensent

Dit spel speelt vlot en is een leuke variatie op andere worker placement spellen omdat je je werkers continu aan het ruilen bent op het bord. Misschien begin je je beurt wel met een zwarte Viking (die voornamelijk kan werken in het dorp) en kan je die ruilen voor een witte Viking, die uiteindelijk de hoogste nederzettingen kan overvallen. Dit zorgt voor een leuke indirecte interactie in het spel, waardoor de plannen van andere spelers behoorlijk in de war geschopt kunnen worden. Er zit ook directe spelersinteractie in door het afpakken van goederen, kaarten of zelfs bemanningsleden. Heb jij voldoende proviand? En heb jij geluk met het rollen van de dobbelstenen? Verzamel je krijgers, het is tijd om te gaan plunderen!

Foto’s: BGG: Andrew Candy (mesondecay)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.