Cascadia

Spelgegevens

Naam spel Cascadia
Spelbedenker Randy Flynn
Spelbedenker solo Shawn Stankewich
Vormgeving Beth Sobel
Uitgever Alderac Entertainment Group (AEG)
Nederlandse versie White Goblin Games (2022)
Jaar van uitgave 2021
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 45 minuten
prijs 35 spelregels Spelregels Engels
soort spel Tegels aanleggen

Inleiding

Je moet een zo regio creëren met een grote diversiteit aan landschappen en zo zoveel mogelijk dieren aantrekken. De speler die dit als beste doet mag zich tot winnaar van Cascadia uitroepen.

De eerste indruk

Compacte doos met daarin de landschapstegels en een zak vol met dierenfiches. Daarnaast zijn er nog mooie grote kaarten voor de waardering van de dieren en de spelregels.
Deze laatste zijn duidelijk geschreven en na het lezen kan je vrijwel direct aan de slag.
De doos zelf is gemaakt van een net iets dikker karton waardoor deze stevig aanvoelt.

Spelverloop

In het midden van de tafel komen alle spelonderdelen te liggen, de tegels (20 per speler en drie extra), de denappelfiches, de zake met dierenfiches en de puntenkaarten.
Er komen vier tegels open te liggen en bij elke tegel komt een dierenfiche te liggen.
Elke speler krijgt een starttegel en na het kiezen van de startspeler kan het spel beginnen.

Het spel is in de basis heel simpel, neem een tegel en bijhorend dierenfiche. Leg de tegel aan en het dierenfiche op een van je tegels.

De regels voor het aanleggen van een tegels zijn eenvoudig, je moet ze met minstens één recht zijde aan een andere tegel aanleggen. Het landschap moet niet overeenkomen. Voor de puntentelling kan dit wel raadzaam zijn.
Het dierenfiche mag je op de net genomen tegel leggen, maar mag ook o peen eerder aangelegde tegel zijn, zolang op de tegel maar staat dat dat dier daar mag liggen. Op elke tegel mag slechts één fiche liggen en er staat duidelijk op welke dit mogen zijn. Je moet het dierenfiche niet aanleggen, als je dit niet wilt, gaat hij terug in de zak.

Voor de tegels waar slechts één soort op kan liggen, krijg je een denappel. Deze heeft drie functies. Als je hem op het einde nog hebt, is het één punt waard, maar tijdens het spel kan je hem inzetten om een andere combinatie tegel en fiche te nemen van het midden van de tafel, of om dierenfiches met de zak te wisselen.
Zodra er drie dezelfde dierenfiches liggen, mag je ze één keer kosteloos ruilen. Als er vier dezelfde liggen worden ze sowieso gewisseld.

Het spel duurt in totaal 20 rondes, hierna volgt er een puntentelling.
In het spel zitten per diersoort vier kaarten. Aan het begin van het spel wordt er per diersoort een kaart gekozen en open gelegd. Aan het einde ga je dan per diersoort je punten tellen.
Daarna volgt er nog een telling van de landschappen. Je grootste aaneengesloten regio van eenzelfde soort telt, één punt per tegel. Daarnaast krijgt per soort de speler met de grootste regio nog bonuspunten.
Na het tellen van de overgebleven denappels is de winnaar bekend.

Tips en opmerkingen

Je kan niet op alles de eerste zijn, dus concentreer je een paar diersoorten en landschappen. Probeer dan van de rest nog een beetje mee te snoepen.
Bij een volgende spel kan je andere puntenkaarten nemen en heb je een ander spel.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door AEG
Door de grote variatie aan puntenkaarten, en verschillende combinaties, is het spel zeer goed te herspelen. Doordat er altijd keuze uit vier tegels en dieren zijn, en je deze ook nog een beetje kan wijzigen is de geluksfactor niet al te groot.
Het spel zelf ziet er ook erg mooi uit, degelijk materiaal, stevige en grote kaarten.
Ik ben ook wel voorstander dat niet alles in een hele grote doos moet zitten, als het in een kleinere door past, is het prima.

Ik leg deze met veel plezier op tafel en hij is zowel geschikt voor gelegenheidsspelers als voor mensen die vaker spellen op tafel leggen.

Afbeeldingen: Boardgamegeek

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice